Satakuntalainen Euran kunta oli hankalassa tilanteessa. Kotihoidon asiakasmäärä oli kasvussa, hoitohenkilökuntaa tuntui olevan liian vähän, eikä tilapäisen työvoiman käyttö ollut kestävä ratkaisu. Perusturvajohtaja Kalevi Mäkipään mielestä jotain piti tehdä. ”Me halusimme analysoida tilanteen tavalla, joka tuottaisi kunnolliset argumentit päätöksentekoon”, Mäkipää sanoo.
Apuun pyydettiin oululainen AI Dimension (ent. Procomp). ”Emme löytäneet muilta toimittajilta vastaavaa järjestelmää, jossa suunnittelutyökalu ottaisi huomioon myös reitit ja matka-ajat kotihoidon asiakkaiden luokse”, Kalevi Mäkipää toteaa. ” AI Dimensionin tapa suunnitella hoitokäynnit on hoitajien ja muiden alan ammattilaisten laajasti hyväksymä. Tarkoitan tällä sitä, että AI Dimensionin suunnitteluohjelma ottaa huomioon myös taukoihin käytettävät ajat, ja yleensä kaikki muuttujat, jotka vaikuttavat työpäivän rakentumiseen.”
Liikaa vai liian vähän henkilökuntaa?
Eurassa AI Dimensionin strateginen optimointi tuotti yllätyksen, johon ei ollut varauduttu. ”Joskus optimointi osoittaa, että työvoimaa käytetään väärissä paikoissa ja sitä on liikaa”, AI Dimensionin liiketoimintajohtaja Timo Mäntylä kertoo. ”Tällä kertaa kävi toisin.”
”Analyysi osoitti, että me olimme olleet oikeassa”, iloitsee Kalevi Mäkipää. ”Henkilökuntaa oli kerta kaikkiaan liian vähän. Tutkimme tiimien lukumäärää ja muita vaihtoehtoja, ja lopputulos oli selvä. Tarvitsimme kahdeksan vakituista työntekijää lisää.”
Seurasi kilpajuoksu
Tilanne oli poikkeuksellinen. Useimmissa kunnissa valtuustoille tuodaan jatkuvasti esityksiä, joissa säästetään ja karsitaan. ”Nyt syntyi poliittisten päättäjien kilpajuoksu. Kuka saa ensimmäisenä esittää valtuustolle, että on perustettava kahdeksan vakituista työpaikkaa lisää”, Kalevi Mäkipää kertoo. ”Pääsimme eroon tilapäistyövoiman käytöstä. Päätimme samalla ottaa AI Dimensionin suunnittelujärjestelmän operatiiviseen käyttöön neljäksi kuukaudeksi. Haluamme arvioida sen avulla myös tulevaisuuden tarpeita.”